Υπέροχη Συλλογή φωτο πεζοποριών / Fabulous collection of hiking photos!

Υπέροχη Συλλογή φωτο πεζοποριών / Fabulous collection of hiking photos!

Τη διαδρομή αυτή την κάνουμε συχνά και γιατί είναι από τις ευκολότερες στην Άνω Μεριά αλλά και για εκδηλώσεις της Ομάδας μας πχ Καθαρή Δευτέρα για πέταγμα του χαρταετού! Τις γκέτες τις φοράω γιατί υπάρχει ένα μικρό μονοπάτι – μέσω “του κήπου με τα μανουσάκια” , που αν δεν το παρακάμψουμε , απαιτεί προσοχή , ειδικά το καλοκαίρι!

Τελικά το εκκλησάκι στο λοφίσκο Παρακοπής (αριστερά του Σταυρού) είναι η Αγία Μαρίνα (όπως το ονομάζαμε τόσα χρόνια) κι ΟΧΙ η Αγία Κυριακή που αναφέρεται στο Google Map. Η Αγία Κυριακή είναι εκκλησάκι δεξιά του Σταυρού , όπως ερχόμαστε από Ερμούπολη!
Εύχομαι κι ελπίζω οι υπεύθυνοι της Καθολικής Εκκλησίας ή οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι χωριών στα οποία υπάρχουν εκκλησάκια χωρίς να αναγράφεται κάπου το όνομα τους να μας ακούσουν και να τοποθετήσουν ή μια μαρμάρινη (το τέλειον) ή ξύλινη ή και απλή καλλιγραφική γραφή στην είσοδο του ναού! Πάντως εγώ ενημέρωσα αρκετούς εμπλεκόμενους και περιμένω!!!! Μπορείτε κι εσείς να απευθυνθείτε σε τέτοια πρόσωπα!!Ειδικά τώρα, μετά την πετυχημένη φιλότιμη προσπάθεια του Νηπιαγωγείου Φοίνικα να θέση ξύλινες ταμπελίτσες σε σημεία τέτοιων διαδρομών…..
Μια τοποθεσία με ‘’παράξενο’’ σχηματισμό βράχων που σίγουρα θα έχουν γεωλογικό ενδιαφέρον! Διαδρομή: Δημαρχείο Ποσειδωνίας – Αγκαθωπές – Διακόφτης – επιστροφή – Βιγλοστάσι(Φάρος) – 3 Λαγκόνια – Βίλα Βαλμά!
Μια απο τις ευκολότερες και για παιδιά διαδρομές, 2 ωρών ! Photo Helen Kalogera!
Κάτω ακριβώς από τις ανεμογεννήτριες!
Ακριβώς στο τέλος της διαδρομης:
Ρέμα Λέλας Καραγιάννη και αρχή του τσιμεντοδρομου Άνω Ατελιου.
Διαδρομή: Ταβέρνα το Πεύκο στον Πάγο – Οικία Μπούμπουλη – Άγιος Πέτρος – Ρέμα Πάγου /Γαλησσά -Άγιος Ιωάννης Ρώσσος – Άγιος Θεόδωρος.Photo: Helen Kalogera
Δύο διαφορετικές κατευθύνσεις από τους πρόποδες:
1.       Προς κορυφή Κατακέφαλου (ερείπια παρατηρητηρίου!)
2.       Τέρμα στο ακρωτήρι

Πολλοί θα θέλετε να πάτε τώρα το καλοκαίρι στη Γριά Σπηλιά είτε πεζοπορώντας, ¾ της  ώρας ή στα Γράμματα 1h 15’ (αφήνοντας το αυτοκίνητο στον οικισμό ‘’Κάμπος’’) ή με το βαποράκι Πέρλα από το ΚΙΝΙ (Νικος Πριντεζης: Τηλέφωνο 1: 6947308580 , Τηλέφωνο 2:
6942401127 ) περνώντας από τις βόρειες παραλίες : Κινι – Δελφίνι – Βαρβαρούσα – Μαρμάρι –Μέγα Λάκκος – Γρια Σπηλιά .Τα ‘’Γράμματα’’ φαίνονται στο βάθος δεξιά της φωτο! Επί τη ευκαιρία διαβάστε το ηλεκτρονικό βιβλίο με την ιστορία της Γριας Σπηλιάς , από τον J. Pierson, στα Αγγλικά ή όπως μεταφράστηκε στα Ελληνικά, σε αρχείο .pdf εδώ:

https://www.hikingteam.gr/2014/02/08/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%af-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-john-pierson/
Σήμερα περιφραγμένο! Photo: Λούης Ρουσσος
Στο κάλεσμα του ΠΠΠΣ η συμμετοχή 20 άτομα , τα 4 της Ομάδας μας με τη μικρή μας πεζοπόρο! Συγκεντρώθηκαν 57 σακούλες και χρειάστηκαν 1 μεγάλο κι 1 μικρό φορτηγό του δήμου!!!! Ένα μεγάλο μπράβο κυρίως γιατί ο καθαρισμός έγινε σε συνθήκες καύσωνα!
Πηγάδι ηλιοστασίου Φερεκύδη!
Πριν κάποια χρόνια σε κάθε πεζοπορία μας από Σαν Μιχάλη για Καστρί το επισκεπτόμαστε. Τώρα το έχουν περιφραγμένο!
Δυο διαδρομές με εύκολα προσβάσιμο μονοπάτι που μπορείτε να κάνετε ή μόνοι σας ή με παρέα το καλοκαίρι , μέχρι όποια τοποθεσία θέλετε αντί μέχρι τέρματος και να επιστρέψετε για κολύμπι στην όμορφη παραλία της Αζολίμνου!
Γεωγραφική περιοχή Μέγα Γυαλού απ’ όπου γίνονται 10δες διαφορετικές διαδρομές!
Γριά Σπηλιά η του Αμερικάνου John Pierson. Το μονοπάτι, μέτρια διαδρομή, και για παιδιά είναι ευκόλως προσβάσιμο, από τον Κάμπο, διάρκειας 40 λεπτών να πας και 60 λεπτών να γυρίσεις (λόγω ανηφοριάς κατά την επιστροφή)  

Ο γύρος Χαλανδριανής συμπεριλαμβάνει και το μονοπάτι με τον όμορφο κήπο με τα μανουσάκια που ΜΟΝΟ τα βλέπουμε και δεν κόβουμε!!

Από αφετηρία για Αγ. Στέφανο υπάρχει μονοπάτι – που έχει ήδη γίνει χωματόδρομος και για αυτοκίνητα- σχεδόν μέχρι το Σταυρό. Μια υπέροχη μέτρια διαδρομή!
Πρέπει τέτοιες δράσεις να πετυχαίνουν γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει και ενημέρωση του κοινού, ειδικά των γονέων που έχουν μικρά παιδιά! Θα μείνει παρακαταθήκη και ελπίζω του χρόνου να επεκταθεί εκτός από εξωκλήσια και σ’ άλλα μέρη σημαντικού ενδιαφέροντος (Γράμματα, Βιγλοστάσι, αρχοντικά….) ! Δείτε στο LINK το πλήρες πρόγραμμα δράσης!
https://read.bookcreator.com/…/z6J01hWfRVisBM9EzSO5CQ…
Το μοναδικό ανεμοδαρμένο δένδρο , στο βάθος, μεταξύ Πλατύ Βουνί – Ψύχα! Photo: αλεξίου
Διαδρομή: Αγ. Παντελεήμων – Φύλακας – Κοκκινόσπιτο – Ρεφουλιές – Ζάναρου – Ψωμί – Τυρί – Αγ, Κωνος
Αγ. Παντελεήμων – Φύλακας- Κοκκινόσπιτο – Ρεφουλιές – Πισκοπιό

Στο Φηρό Λαγκόνι, κάποια απ’ τις Παρασκευές πριν το Πάσχα των Καθολικών (στην Ελλάδα εορτάζεται την ίδια ημερομηνία με το Πάσχα των Ορθοδόξων) γίνεται ο λεγόμενος ”Δρόμος του Σταυρού’’ Στην Άνω Σύρο & στο Φηρό Λαγκόνι! Η Ομάδα μας έχει λάβει μέρος 2 φορές κουβαλώντας τον σταυρό σ’ ένα από τα ‘’βήματα’’ μέχρι την κορυφή του λόφου όπου στήνεται για τον υπόλοιπο χρόνο!

Μέτρια διαδρομή. Η ανάβαση /κατάβαση στο Ψωμί είναι εύκολη από φανερό, εύκολο μονοπάτι που ανοίχτηκε από μηχανόβιους!
Η εκκίνηση προς τυρί περίπου στα 3/4 του μονοπατιού Ανεμογενήτρια – Πισκοπιό (Ν0 8)

«Λυγερό»: Ένας επίγειος παράδεισος στην Πάνω Μεριά της Σύρου! Εκεί σταματάμε για 1η στάση, μετά τη δύσκολη κατάβαση του προσβάσιμου όμως μονοπατιού, να πιούμε καφέ και το καθαρό, χωνευτικό νερό απ’ το πηγάδι! Είναι η standard διαδρομή της Καθαρής Δευτέρας και που ακολουθεί γλέντι στο προαύλιο των Αγ. Αναργύρων.

Αναμνήσεις! Μέλη που μας έχουν λείψει (το χαμόγελο και η ζωντάνια τους)! Ελπίζουμε να τα δούμε ξανά μόλις τελειώσει η κατάρα του αιώνα!
For our English friends who ask! Just to say that the climbing up and down to ”TYRI” hilll is a litlle dangerous!
Η ΑΝΆΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΉ ΤΟΥ ‘’Ψωμιού’’ είναι εύκολη και κυρίως από το προσφάτως δημιουργηθέν μονοπάτι από μηχανόβιους!
Διαδρομή: Προφήτης Ηλίας – Ζάναρου – Πρόποδες Ψωμί – Κορυφή Τυρί – Αγ. Κων/νος & Ελένη – Πισκοπιό. Photo Helen Kalogera:

Δεν υπάρχει μονοπάτι ούτε για την ανάβαση ούτε για την κατάβαση. Η πιο εύκολη διαδρομή, απ’ τις πολλές που προσπαθήσαμε, ξεκινά περίπου από τα 3/4 του μονοπατιού από Ανεμογεννήτρια στα Βούλια  προς Πισκοπιό (Έχουμε σήμανση!). Το επίπεδο το αξιολογώ Μέτριο προς Δύσκολο. Να μη το επιχειρήσετε ΜΟΝΟΙ σας!!!
Υπέροχο τοπίο στα Χρούσσα λίγο μετά το κτήμα ΚΑΝΕ , δεξιά (δεν συνεχίζουμε προς αρχοντικό Βαφιαδάκη)!
Το 4μερές σημείο στο Πισκοπιό!
Διαδρομή: Το 3ο στιχάκι της Φραγκοσυριανής! 

Η photo στο μισογκρεμισμένο αρχοντικό του Βαφιαδάκη στα Χρούσσα. Υπήρξε τραπεζίτης, πλοιοκτήτης και βιομήχανος με καταγωγή από τη Χίο. Διετέλεσε Δήμαρχος Ερμούπολης την περίοδο 1870 – 1887 και 1895 – 1898. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανεγέρθηκε το δημαρχείο της Ερμούπολης σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ!
Η επιγραφή στο δημαρχείο λέει: «ΕΡΜΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΑΔ ΕΙΣΑΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥΝΤΟΣ Δ. ΒΑΦΙΑΔΑΚΗ»
Στο ”αμφιθέατρο” στην ακτή Κόκκινα! Μπορείτε να πάτε , σηματοδοτήθηκε πρόσφατα!
Αναμνήσεις!!!…Ευχή να πραγματοποιηθεί και φέτος !Γλεντι την ”γιορτή” του Προστάτη μας Αγ. Σπυρίδωνα! Κάθε τελευταία Κυριακή Σεπτέμβρη!

Μια υπέροχη εύκολη, 2,5 ωρών διαδρομή που διέρχεται από το ερειπωμένο αρχοντικό Βαφιαδάκη! Το αρχοντικό του Βαφιαδάκη είναι στα Χρούσσα. Ο Βαφιαδάκης, καταγωγής από Χίο ήταν τραπεζίτης, πλοιοκτήτης και βιομήχανος! Διετέλεσε Δήμαρχος Ερμούπολης την περίοδο 1870 – 1887 και 1895 – 1898. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανεγέρθηκε το δημαρχείο της Ερμούπολης σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ!
Η επιγραφή στην πρόσοψη του δημαρχείου λέει: «ΕΡΜΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΑΔ ΕΙΣΑΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥΝΤΟΣ Δ. ΒΑΦΙΑΔΑΚΗ»
https://www.facebook.com/%CE%9B%CF%8C%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AF-%CE%A3%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82-100711265334020/
Άγιοι Ανάργυροι Aνω Μάνα – Μεντελιδωπή( Κεραίες Vodafone) – ΔΥΣΚΟΛΟ μονοπάτι μέχρι οικισμό Λαγκάδας – λόφος Αυγού – Οικισμός Αυγού – Παναγιά Λαγκαδιανή – Κοίμηση Θεοτόκου – Πλατιανή – Ρέμα Παναγίας Κυνηγών – Άγιοι Ανάργυροι
Άνοιξη στη μέση του χειμώνα! 20-01-2021
μ!

Δείτε τους κινδύνους από την πεζοπορία εδώ:
https://www.hikingteam.gr/2011/02/25/%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b5%ce%b6%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1/
μια υπέροχη, μέτρια, ευκόλως προσβάσιμη, εκτός από τα τελευταία 200μ περίπου, διαδρομή
Μια υπέροχη,, 2ωρη, μέτρια, σηματοδοτημένη διαδρομή!
Η 1 από τις 4 μέτριες διαδρομές από το λόφο Κουκουφά!
Παρόμοιο ανεμοδαρμένο δένδρο στη διαδρομή πρός Ψύχα

Πως περνούν τα χρόνια ! Αναμνήσεις!! Πληροφορίες για το ”Λοιμοκαθαρτήριο” Σύρου: http://www.syrosisland.gr/place/limokathartirio/

Παλιά ,κακώς, εμείς όπως και πολλά έντυπα, την ονόμαζαν κλεισούρα!

Διαβάστε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στο LINK :

https://omadaorfeas.blogspot.com/2017/07/hliako-hmerologio-eidwlia-kuklades.html

Ο λόγος που κάνω αυτή την ανάρτηση , όπως και κάποιες παρόμοιες είναι να ενημερωθούν τα μέλη μας πως τέτοιες διαδρομές του Σαββάτου είναι ριψοκίνδυνες, απαιτούν καλή υγεία, σωστό εξοπλισμό, πειθαρχία, υπευθυνότητα (ο καθένα υπεύθυνος για τον εαυτό του!)…. και αν δεν διαθέτετε κάτι απ’ αυτά να μη συμμετέχετε! Δόξα τω Θεώ έχουμε δύσκολες κάθε Κυριακή! Και 2 ταυτόχρονες δύσκολες (Σαββατοκύριακο) είναι καταπόνηση και για τους καλούς πεζοπόρους! Ευχαριστούμε και παρακαλούμε για την πιστή τήρηση!Αξιόπιστα φαίνεται στο νέο χάρτη της «Ανάβασης»

Υποδειγματική πεζοπορία! Επί τη ευκαιρία της χειμερινής περιόδου να επαναλάβουμε ότι όλοι ακολουθούν τον Οδηγό και στο τέλος είναι η ”σκούπα”!

Τους συναντάμε το χειμώνα καθώς έρχονται από την Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη

Ανάληψη – Ξερολάγκονο – Φηρό Λαγκόνι – Καλαμίσια Κυνοτροφείο!

Ανάληψη – Ξερολάγκονο – Φηρό ΛαγκόνιΚαλαμίσια -Κυνοτροφείο!

Δύσκολες, χειμωνιάτικες διαδρομές ,στις 2 φωτογραφίες κακού ποταμού, με σωστό εξοπλισμό και καλή φυσική κατάσταση

Στο ξενοδοχείο Αλκυών! Το συναντάμε στη διαδρομή . ‘
‘Ταλαράς” – Ακτή Μέγα Γιαλού – Μηδενικό επίπεδο στις Νήτες

Εξωκλήσι στη Χρυσόνησο, λίγο πριν την παραλία Λωτού και την παραλία Μαντρισσιάς ή παραλία με τις χήνες.

1η Διαδρομή: Αγία Βαρβάρα – Τρυπητή – Άγιος Εφραίμ – Λωτός

2η Διαδρομή: Πισκοπιό – Ζάναρου – Τρυπητή – Άγιος Εφραίμ – Λωτός

3η διαδρομή: Γαλησσάς – Μπαράμπα -Άγιος Εφραίμ – Λωτός

Μου αρέσει!Σχόλιο

Κοινοποίηση

Στο ξενοδοχείο Αλκυών! Το συναντάμε στη διαδρομή :
”Ταλαράς” – Ακτή Μέγα Γιαλού – Μηδενικό επίπεδο στις Νήτες
Η πηγή στο Δυόσμο
…την διαδρομή πραγματοποιούμε και κατά τη γιορτή του Προστάτη μας Αγ. Σπυρίδωνα στα Χρούσσα κάθε Τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη.
Κοντά στην κατασκήνωση Χρουσσών!
Διαδρομή:
Κόκκινοσπιτο – Ρεφουλιές – Πισκοπιο Ζαναρου- Πρόποδες Ψωμί – Α/Γ – Πισκοπιο – Κοημος
Διαδρομή: Κάμπος – 3/4 διαδρομής για Διαπόρι – Καθρέφτης (άνω μέρος και από μακριά!) – Γράμματα – Γριά Σπηλιά – Κάμπος
”Mirror” (upper part and away from it! The lower part is very dangerous and is not recommended !!)
Σπηλιά Λεντίνου
……βρίσκεται μεταξύ Γηροκομείου Αη Γιάννη και βίλας Στρατάκου

Πλήρης διαδρομή ή μόνο τμήματα αυτής

Πορτάρα – Πατέλι – Νιχώρι – Ταβέρνα ‘’Ο Μήτσος’’ – Α/Γ – Πισκοπιό – Ζάναρου – πρόποδες Ψωμί – Α/Γ –  Αγ. Παρασκευή – Ανεμόμυλοι – Αγ. Αθανάσιος – Πορτάρα

3 εξωκλήσια για την Αγία Μαρίνα

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΕΤΟΥ

Γκρεμισμένοι ανεμόμυλοι Αληθινής

Γράμματα: Είναι και καταστροφικό και ματαιόδοξο ανάμεσα στις επιγραφές αυτές της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής να χαράσσεις το όνομα σου ή της αγαπημένης σου σήμερα!Εκεί έβρισκαν καταφύγιο καπεταναίοι που μετέφεραν από τα γύρω Κυκλαδονήσια προσκυνητές στην ιερή Δήλο και μετά τον εκχριστιανισμό τους, στην Παναγία την Εκαντοταπυλιανή. Εκεί οι προσκυνητές περιμένοντας να βελτιωθεί ο καιρός χάραζαν στους τεράστιους βράχους της ακτής, δεήσεις και ευχές στους θεούς και αργότερα στο Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους.

Γριά Σπηλιά ή παραλία του Αμερικάνου Τζων Πήρσον, του ανθρώπου που χάρη στο πείσμα του έκανε τον όρμο Γρια Σπηλιά καταπράσινο. Δείτε το βιβλίο του J. Pierson (‘’Ένα νησί στην Ελλάδα’’) που εκδόθηκε και με τη συμβολή της Ομάδας Πεζoπόρων Σύρου ,όσοι δεν έχετε προλάβει να πάρετε την τυπογραφημένη έκδοση, λόγω εξάντλησης, μπορείτε να κάνετε downloading την ηλεκτρονική του pdf ΕΛΛΗΝΙΚΗ έκδοση εδώ: https://www.hikingteam.gr/category/%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf-john-pierson/

Διαδρομή (το μονοπάτι το καθαρίσαμε πρόσφατα και είναι ευκόλως προσβάσιμο) που πραγματοποιούμε πολλές φορές, ως δείχνεται ή τμήμα της, και σίγουρα κάθε Καθαρή Δευτέρα για το Πέταγμα του Χαρταετού πέριξ των Αγίων Αναργύρων!

…άλλη μια τέτοια μικρότερη βίγλα υπάρχει εντός του κτήματος του Νταλάρα στο Μέγα Γιαλό!!Διαδρομή1 : Παραλία Γαλησσά – Κατακέφαλος ίδια επιστροφήΔιαδρομή 2 (μόνο για έμπειρους! ):Παραλία Γαλησσά – όρος Γλάροντας – Κατακέφαλος

”καταρράκτης ”της Σύρου. Ένα καταπληκτικό μέρος!!

Βόλακας

Φηρό Λαγκόνι

Ηλιοτροπίου Φερεκύδη συνέχεια……

 

Στο βίντεο αποσπάσματα ψαλμών Μ. Παρασκευής με τρομπέτα , φυσαρμόνικα και ‘’χορωδία’’ από αναμνηστικές πεζοπορίες την Μ. Παρασκευή!

Κτήμα-Διακάκη:

Το συναντάμε κατά τις διαδρομές:

  1. Δημαρχείο – Βίλλα Πλυτά – Αγκαθωπές – Διακόφτης – Κόμητο – Παραλία Dick – Κόμητο – Κτήμα-Διακάκη – Οικισμός Ποσειδωνίας – Δημαρχείο
  2. Στάση Βαγγέλη – Οικία Σαβάκι – Δημαρχείο – Οικισμός Ποσιδωνίας – Κόμητο – Κτήμα-Διακάκη – Βιγλοστάσι (Φάρος) – 3 Λαγκόνια – Στάση Βαγγέλη
  3. ….κι άλλες συνθέσεις διαδρομών

Διαδρομή: Alpha Bank – Φύλακας – κοκκινοσπιτο – Ρεφουλιές – Πισκοπιό …. κι’ απο Πισκοπιό σύνθεση πολλών διαδρομών!

Στην όμορφη πλατεία του Προφήτη Ηλία στο Πισκοπιό!!

Άγιος Κυριάκος : Μια όμορφη , 4ωρη διαδρομή:Επισκοπιανή – όρος Βωλακάκι – όρος Σελινίθραις – Δανακός – Άγιος Κυριάκος – Άσφαλτος προς Άγιο Εφραίμ – Τρυπητή – Ζάναρου – Επισκοπιανή. Η παρουσία μας έτυχε ιδιαίτερης φιλοξενίας στο υπαίθριο γλέντι!

Εξέδρα στη θέση ”Πότισμα” ή ”Κήποι”! Ένα πανέμορφο τοπίο στη διαδρομή!

ΔΕΗ – Πάρκο Κυκλ. Αγωγής – Ρέμα Παναγίας Κυνηγών – Εξέδρα ”Πότισμα” – Παναγία Κυνηγών (”Οδηγήτρια”) – Φανερωμένη – Πρόποδες Σκοπέλου – ΔΕΗ

“ΝΗΣΑΚΙΑ”. Έτσι λέγοντα οι 3 κοντινές βραχονησίδες ! Αυτό με το εκκλησάκι και τα δένδρα είναι το μεγαλύτερο! Στο βάθος το Ασπρονήσι Η Φώτο μας στη Φαμπρικα .Διαδρομή: Αζόλιμνος – Σαντορινιούς- Φάμπρικα – Κατεργάκι – Ηλιοτροπιο Λούη.

Λοιμοκαθαρτήριο: Το επισκεπτόμαστε κατά τη διαδρομή:

ΔΕΗ – Ρέμα Παναγίας Κυνηγών – Διασταύρωση Ερμούπολης Αζολίμνου – Ξερολάγκονο – Κυνοτροφείο – Βιολογικός – Λοιμοκαθαρήριο 

Γαϊδουρονήσι – Φάρος – Syros Lighthouse

Το «Ηλιοτρόπιο του Φερεκύδη» στην Σύρο: Βρίσκεται στη θέση : ‘’Σαν Μιχάλης’’ που είναι αφετηρία για τη δύσκολη διαδρομή: Σαν Μιχάλης – Καστρί – Γλυσούρα – Χαλανδριανή  (Αυτοκίνητα εις αμφότερα τα άκρα).Τώρα τελευταία νομίζω το έχουν περιφράξει και απαγορεύεται η είσοδος!!

<<Σύμφωνα με την παράδοση, ένα πηγάδι που χρησιμοποιούσαν οι χωρικοί της Σύρου σε μία περιοχή του Σαν Μιχάλη, δεν ήταν τίποτε άλλο, από ένα αστρονομικό όργανο, ένα ηλιακό παρατηρητήριο, στο οποίο υπολογίζεται η φαινόμενη κίνηση του ήλιου καθ’ όλο το έτος…..>> Περισσότερα εδώ:

https://www.koinignomi.gr/news/politismos/2016/04/15/sto-epikentro-o-syrianos-filosofos.html

Μακέτα Ηλιοτροπίου :Την συναντάμε στη διαδρομή:

Αζόλιμνος (Γήπεδο 5Χ5) – Φωκιότρυπες – Σαντορινιούς – Φάμπρικα – Κατεργάκι – Χονδρά Βάρης – Κατεργάκι –  Φάμπρικα – Άγιος Συμεών – Εμπατή –  Μακέτα Ηλιοτροπίου (οικία Λούη) – Αζόλιμνος

…και σύνθεση πολλών άλλων διαδρομών!!

..στην κορυφή του λόφου ”Αυγό”. Η επιστροφή ίδια προς ”Λαγκάδα”! Θα μπορούσε να γίνει και προς ”Στρατόπεδο” αλλά είναι χωρίς μονοπάτι και επικίνδυνη!!

Απάνω Μεριά – Αφετηρία Κάμπος: Το κομμάτι του νησιού που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για όσους αναζητούν την εμπειρία του μοναδικού. Οι περιπατητές μπορούν να απολαύσουν την πανέμορφη φύση της Απάνω Μεριάς, η οποία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura που καταλαμβάνει έκταση 783 εκταρίων και είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για σπουδαστές Γεωμορφολογίας καθώς είναι το μοναδικό μέρος του νησιού που έχει ασβεστολιθικά πετρώματα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί που καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα

Παναγία των Κεριών: Τη συναντάμε κατά τις διαδρομές:

Φύλακας: Τον συναντάμε κατά τις διαδρομές:

  1. Alpha Bank – Φύλακας – Κοκκινόσπιτο – Ρεφουλιές – Πισκοπιό – Μάλλια –  Γλυνού -Βίλλα Στρατάκου – Αυροφίλητο – Κοκκινόσπιτο…
  2. Alpha Bank – Φύλακας – Κοκκινόσπιτο – Ρεφουλιές – Πισκοπιό – Ζάναρου – Ψωμί – Α/Γ – Γύρος Αληθινής – Πισκοπιό….
  3. Alpha Bank – Φύλακας – Κοκκινόσπιτο – Ρεφουλιές – Πισκοπιό – Α/Γ – Κίνι – Δελφίνι – Αγία Μαρίνα – Αγία Βαρβάρα – Πισκοπιό…….

Η Σύρος έχει λόφους με ονομασίες Ψωμί – Τυρί – Αυγό

Διαδρομή Ρέματος Λέλας Καραγιάννη :

  1. Πεδίον βολής Βάρης – Ρέμα Λέλας Καραγιάννη – οικισμός Ατελιού
  2. Πεδίον βολής Βάρης – Ρέμα Λέλας Καραγιάννη …. Άλλες 2 διαδρομές από το τέρμα του ρέματος είναι υπό επισκόπιση!!!

Το ακρωτήρι ‘’Καθρέφτης’’ βρίσκεται  στο βόρειο τμήμα της Σύρου που όταν το δούμε από απέναντι πλευρά (πχ από Κατακέφαλο του Γαλησσά – Χρυσόνησο….) υπό σωστή γωνία και το φωτίζει ο ήλιος ‘’καθρεφτίζει’’!!!! Ίσως γι’ αυτό πήρε αυτό το όνομα!

Πορτάρα:Ξύλινες πόρτες στα σημεία ‘’Πορτάρα’’:Κάπου εδώ στη φωτο …..το λεγόμενο Κάτω Τέρμα! και άλλη στο λεγόμενο Επάνω Τέρμα , οι οποίες σφράγιζαν εξολοκλήρου οποιαδήποτε είσοδο στην πόλη ,προστατεύοντας τους ντόπιους από τις επιδρομές ! Το ”Κάπου εδώ” σημαίνει ή πιο πάνω ή πιο κάτω (κατά τη γνώμη μου μάλλον πιο κάτω κοντά στα σκαλιά για Σαν Σεμπαστιάν!!) αφού είναι οφθαλμοφανές ότι δεν θα μπορούσε να είναι το συγκεκριμένο σημείο της φώτο ! Απλά εδώ και 25 χρόνια οι πεζοπόροι μας (όχι από εμένα!) σαν ‘’Πορτάρα’’ ξέρουν αυτό το σημείο αφετηρίας για Πατέλι, ίσως γιατί έχει αρκετό χώρο πάρκινγκ και είναι κοντινότερο προς το ‘’Πατέλι’’ ……

Παλαιός ανακαινισμένος Ανεμόμυλος:

Τον συναντάμε (μας έδωσε άδεια η κυρία να τον επισκεπτόμαστε απ’ έξω ή αν είναι εκεί η ιδιοκτήτρια και μέσα) στην μέτρια διαδρομή:

Alpha Bank – Φύλακας – Κοκκινόσπιτο – Ρεφουλιές – Πισκοπιό – Επισκοπιανή – Μάλια – Κτήμα Γλυνού – Γηροκομείο Αγ. Γιάννης – Τάλαντα – Άγιος Ιάκωβος  Παλαιός Ανεμόμυλος – Άγιος Κωνσταντίνος – Alpha Bank

Οικία-Βαφειαδάκη στα Χρούσσα:

Τη συναντάμε κατά τις εύκολες-μέτριες διαδρομές:

  1. Πεδίον Βολής Βάρης – Ρέμα Λυώνα – Κτήμα ΚΑΝΕ – Οικία-Βαφειαδάκη – Άγιος Σπυρίδων (Προστάτης των πεζοπόρων μας!) – Αποστακτήριο Τζαννή – Κτήμα ΚΑΝΕ – Οικισμός Ατελιού – Πεδίον Βολής
  2. Πεδίον Βολής Βάρης – Ρέμα Λυώνα – Κτήμα ΚΑΝΕ – Οικία-Βαφειαδάκη – Άγιος Σπυρίδων (Προστάτης των πεζοπόρων μας!) – Αποστακτήριο Τζαννή – Κτήμα ΚΑΝΕ – Δεξαμενή Κανακάρη – Στάση Κανακάρη (αυτοκίνητα εις αμφότερα τα τέρματα)

Βρίσκεται στην έξοδο του Πισκοπιού στο δρόμο για Μάλια! Την συναντάμε κατά τις εξής 3  μέτριες προς δύσκολες διαδρομές:

  1. Κοκκινόσπιτο –  Ρεφουλιές – Πισκοπιό – Επισκοπιανή – Μάλια – Κτήμα Γλυνού – Βίλα Στρατάκου – Αυροφίλητο  – Κοκκινόσπιτο.
  2. Alpha Bank – Φύλακας – Κοκκινόσπιτο – Ρεφουλιές – Πισκοπιό – Επισκοπιανή – Μάλια – Κτήμα Γλυνού – Γηροκομείο Αγ. Γιάννης – Τάλαντα – Άγιος Ιάκωβος  – Οικία Ανεμόμυλος – Άγιος Κωνσταντίνος – Alpha Bank
  3. Επισκοπιανή – λόφος  Βωλακάκι – λόφος  Σελινίθραις – Δανακός – Άγιος Κυριάκος – Άσφαλτος προς Άγιο Εφραίμ – Τρυπητή – Ζάναρου – Πισκοπιό – Επισκοπιανή

Αυροφίλητο:

Το συναντάμε πραγματοποιώντας μια από τις μέτριες πεζοπορίες:

  1. Alpha Bank – Φύλακας – Κοκκινόσπιτο – Ρεφουλιές – Πισκοπιό – Μάλια – Βίλα Στρατάκου – Αυροφίλητο – Σκλιπί – Alpha bank
  2. Κοκκινόσπιτο – Ρεφουλιές – Πισκοπιό – Μάλια – Βίλα Στρατάκου – Αυροφίλητο – Κοκκινόσπιτο – Alpha Bank

Η φωτογραφία στους πρόποδες στο όρος Τράχηλας ή όπως οι πεζοπόροι μας το μετονομάσαμε …’’Τέμπη’’ λόγω της μεγάλης βλάστησης. Πραγματοποιούμε 2 όμορφες διαδρομές . Μία εύκολη και μία δύσκολη:

  1. Γαλησσάς – ‘’Τέμπη’’– εκκλησία Πάγου – ρέμα Πάγου ( καλαμιώνας’’)!
  2. Γαλησσάς – Ρέμα Πάγου – Γέφυρα Παρακοπής – Περδίκι – Ταβέρνα Νικόλα – πρόποδες Γερούσι – Οικία ΚΟΗ – Ρέμα Παρακοπής, Πάγου, Γαλησσά

Μια υπέροχη, ‘’δασώδης’’, μέτρια διαδρομή:

Alpha Bank Νεωρίου – Φύλακας – Κοκκινόσπιτο – Ρεφουλιές – Πισκοπιό – Μάλια – Κτήμα Γλυνού – Η οικία της φωτογραφίας – Βίλλα Στρατάκου – Μονοπάτι που ήταν αδιαπέραστο και το καθαρίσαμε πλήρως σε πολλές διαδρομές μας – Hotel Αυροφίλητο – Κοκκινόσπιτο!

Η παραλία της Λίας βρίσκεται στα ΒΔ του νησιού. Κατά τη διαδρομή από Κάμπο συναντάτε τον Αερόλιθο, ένα βράχο ύψους περίπου 10μ. που, σύμφωνα με το μύθο, έπεσε από τον ουρανό!!!Επειδή η διαδρομή <<ΚΑΜΠΟΣ – Αερόλιθος – ΛΙΑ>> είναι μικρή (περίπου 3 τέταρτα της ώρας …. το πήγαινε) η Α’ Ομάδα μας συνήθως εκτελεί τη διαδρομή:<<ΚΑΜΠΟΣ – Αερόλιθος – ΛΙΑ -Μέγα Λάκκος – Μαρμάρι – Γρια Σπηλιά – Γράμματα>>Υπάρχει και η πάρα πολύ δύσκολη (απότομη πλαγιά!), για πεπειραμένους, διαδρομή: <<Σύριγγας – Λία >>

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Σύρου, παλιά τη λέγαμε ‘’Κλεισούρα’’ όμως το σωστό της όνομα είναι ‘’Γλυσούρα’’ (χάρτης 1914). Η πρόσβαση είναι δυνατή μέσω θαλάσσης ή μέσω δύο μονοπατιών πεζοπορίας (1. Από Χαλανδριανή και 2. Από Πλατύ Βουνί).

 

Με αφετηρία το Κινι πολλοί προορισμοί!

Ο χώρος της ‘’Θερινής’’ σπηλιάς του Φερεκύδη (Υπάρχει και η ‘’Χειμερινή σπηλιά στην Αληθινή)  είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός! Η κατάσταση στο μονοπάτι και στην περιοχή της σπηλιάς είναι η γνωστή παρά τους όποιους κατά καιρούς καθαρισμούς! Η αιτία είναι γνωστή. Δεν είναι απλά η γειτνίαση με τον χώρο “υγειονομικής ταφής” των απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Είναι η μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, που επιβάλει καθημερινή “υγειονομική ταφή” των απορριμμάτων με 10cm χώμα!!! Κάτι που δεν γίνεται για κάποιο μέρος της έκτασης του ΧΥΤΑ και που σαν φυσικό επακόλουθο έχει το να διασκορπίζονται οι πλαστικές σακούλες σε όλη την περιοχή! Ελπίζουμε κάποτε να λυθεί το πρόβλημα! Τ αςόλια των ξένων μας πολλά όταν τους πάμε στο μονοπάτι Ρηχωπό – Σπηλιά – Πλατύ Βουνί – Ψύχα – Γλυσούρα!

Κάθε χρόνο, εδώ και 10 έτη, hobby βλέπετε, το πληρώνω εγώ , όπως και φέτος. Οι καιροί δύσκολοι! Αν θέλετε να συνεισφέρετε από 1 ευρώ, για να διατηρήσουμε στο μέλλον και τη ιστοσελίδα μας με τα τόσα χρήσιμα και ευκόλως εντοπίσιμα, σ’ όλο τον κόσμο σε σχέση με το δωρεάν fb (σ’ εμένα ή κ. Εύα Κάπαρη).  

Από:  <registration@hikingteam.gr>Θέμα: FINAL NOTICE FOR hikingteam.gr DOMAIN.
Σώμα μηνύματος:
Attention: Accounts Payable Or Domain Owner – hikingteam.gr | Επικοινωνία
www.hikingteam.gr
Contact: 1(315)517-8088 / https://bit.ly/2SplUQ1
Requested Reply before: January 2, 2020

Failure to complete your hikingteam.gr search engine registration by the expiration date may result in cancellation of this proposal making it difficult for your customers to locate you on the web.

 

/ Ανακοινώσεις / Tags:

Share the Post

About the Author

Comments

Comments are closed.